| Bemutatkozás | Vezetők, Edzők, Versenyzők| Versenynaptár |  Galéria|

BEMUTATKOZÁS

A BKV jogelődjénél 1935-ben alapították meg lelkes természetbarátok a ma is működő szakosztály elődjét. I 20 fős taglétszámmal. A II. világháború után  1949-ben sikerült föltámasztani a természetjáró szakosztály működését, mégpedig a korszaknak megfelelő szellemben, a Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének égisze alatt. 1956-ban a forradalom leverése után kulcskérdéssé vált a vezetés számára, hogy a közlekedésben dolgozókat egy központi szervezetbe tömörítse, így jött létre a Közlekedési Természetjáró Liga 1957-ben, majd egy évvel később a természetjáró egyesület.

Boldogan és büszkén gondolnak a mai BKV-sok is az 1968-as esztendőre, amikor Dubicz József áldozatos munkájának köszönhetően a természetbarátok egy saját kulcsos házzal gazdagodtak a Börzsönyben, Kisirtáspusztán, a közeli forrás pedig az Előre nevet kapta. Dubicz halála óta ( I 972) a turisták minden évben megemlékeznek a legendás túravezetőről, és emléktúrát szerveznek a Börzsönyben.

Az 1968-ban végbement újabb átszervezés után csaknem felére csökkent a természetjárók létszáma, miután az Országos Testnevelés és Sporthivatal (OTSH) megvonta a turisták számára azelőtt megadott kedvezményeket (a turista ellátó vállalatok megszüntetése, az utazási menetdíjkedvezmény eltörlése).

Fiatalos lendületet és új tagokat hozott a szakosztálynak a tájfutók bekapcsolódása a főváros-közeli természetjárásba, hiszen a sportszemlélet párosult bennük a természet föltétlen szeretetével. 1983 óta egyre több teljesítménytúrán vesznek részt a BKV-s természetbarátok, akik közül jópáran a legnagyobb presztízzsel rendelkező országos kéktúra útvonalát is bejárták az Írott-kőtől Hollóházáig. Szintén a turisták kényelmét segíti Magyarország legmagasabb hegységében, a Mártában felújított galyatetői üdülő, amely jó minőségű és nagy mennyiségű elfogadható áron igénybe vehető férőhellyel fogadja a szakosztály magashegyi túrázás kedvelőit.
 


Skarupa Piroska

Elismerések jelzik a szakosztály túravezetőinek rátermettségét és elhivatottságát. A Szakosztály alapjait - azóta már az élők sorából távozott Dr. Sajóhelyi András rakta le -, majd többszöri vezetőváltás után Schneider István aranyjelvényes túravezető vette át a szakosztály. 2002, szeptembere óta Skarupa Piroska és Varga Judit (gazdasági ügyek) bronzjelvényes túravezetők irányítják a több csoportból álló szakosztályt.