| Bemutatkozás | Vezetők, Edzők, Versenyzők| Versenynaptár |  Galéria|

BEMUTATKOZÁS

A Világ legnépszerűbb sportágaként számon tartott labdarúgásnak a BKV Előrénél is jelentős, kilencven esztendőre visszatekintő hagyományai vannak. Nemcsak a nagypályás professzionális szakosztály, de - az üzemi labdarúgásnak nevezett - a vállalat dolgozói számára létrehozott szakosztály is évtizedek óta sikeresen működik. Az Előrénél 1963-ban megvalósított szervezeti átalakítás vonta egyesületi irányítás alá a dolgozók szabadidő sportját, mert a nagy érdeklődés miatt szervezett kereteket kívántak biztosítani az amatőr labdarúgóknak is. Ekkor még nagypályán zajlott a játék, azonban az az ország jelenség, hogy a szabadidejükben futballozni vágyók kiszorultak a nagypályákról a kispályákra, itt is megtörtént, s 1978-tól már csak kispályán zajlanak az üzemi versenyek.

Rózsa József szakosztályvezetőnek, aki több mint harminc esztendőn keresztül elnökölt, olyan feltételeket kellett teremtenie munkatársaival, amely lehetővé tette, hogy a labdarúgók kulturált körülmények között, szervezetten és a szabályoknak megfelelően űzhessék kedvenc sportágukat. A kispályás tornák korában emelkedett a színvonal, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy külsősök is leigazolhattak a BKV-s bajnokságok csapataiba. Ugyanakkor ezek a játékosok nem mindig tartották szem előtt a fair play szellemiségét, így a játék legnemesebb eszméje esetenként csorbát szenvedett. Mára éppen ezért csak olyan csapatok szerepelhetnek a kupákban és bajnokságokban, amelyeknek játékosait a vállalat dolgozói és azok családtagjai adják. Így is akadnak szép számmal jelentkezők, hiszen a két csoportban hétfőn és csütörtökön lebonyolított versenyeken nagy presztízse van a győzelmeknek. Sőt, a dicsőség mellett a kétcsoportos bajnokság komolyságát az is jelzi, hogy díjaásban részesülnek a legjobban szereplő csapatok és játékosok, a csoportok gólkirályai, de a szabadidősport legfontosabb ideáját, a sportszerűséget is díjazzák az üzemi labdarúgó szakosztály vezetői.

A kispályás bajnokság népszerűsége számokkal is igazolható. 2001-ben áprilistól októberig tartott a bajnoki idény, és ez alatt a fél év alatt összesen majd' háromszáz mérkőzést játszottak a futballisták. 368-an igazoltak le valamelyik csapathoz a feljutásos versenyek egyikébe. A folyamatosan zajló bajnokságok mellett a szakosztály 1998-ban elindította a Pünkösd- és a Köztársaság kupát, sőt, körfák a szuperkupát is, amelyért - akárcsak a legmagasabb szinteken - a bajnok és a kupagyőztes vív meg. Szintén sikeres kezdeményezésnek tűnik a Városi Tömegközlekedési Vállalatok kupája. amelyben Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc, Kaposvár üzemi válogatottai kaptak meghívást. 2001-ben a fővárosi kezdeményezésre először megrendezett kupát Miskolc nyerte meg, míg a harmadik hely az Előre csapatának jutott. 2002-ben pedig a BKV nyerte a jó hangulatú és nagy presztízzsel járó trófeát. Ettől kezdve 2006-ig,  5 alkalommal a BKV Előre nyerte a tornát.

 


Magócsi Gábor

Magócsi Gábor

A szakosztály vezetését 2009. május 1-én vette át a 20 éves múlttal rendelkező – nyugdíjba vonult - Berka Lászlótól. 1998 óta tagja és aktív játékosa a Hév csapatának. Kinevezéséig a Fegyelmi Bizottság tagja. Reményeink szerint ugyanolyan lelkesedéssel és odafigyeléssel fogja végezni munkáját, mint elődei /Rózsa József és Berka László/, így a szakosztály az elmúlt évekhez hasonlóan működik.