|Bemutatokzás | Vezetők, Edzők, Versenyzők| Versenynaptár |  Galéria|

BEMUTATKOZÁS

A BKV előre egyik legnemesebb sportszakosztálya, a vitorlázó három esztendeje, 1999-ben ünnepelte fönnállásának félszázadik jubileumát, tehát elmondható, hogy ennek a nemes vízi sportnak nagy hagyományai vannak a közlekedési vállalat sportegyesületénél. Kezdetben az eltökéltség és e romantikus és egészséges sportág iránti  szeretet hívta életre a Balatonnál a szakosztály működését az azóta legendás névvé vált Kővári Károly valamint Dolesch Iván vezérletével. A legnagyobb feladat - oly sok más induló szakághoz hasonlóan - a sportolási feltételek megteremtése volt, hiszen ehhez a költséges időtöltéshez sporthajókra van szükség.

Kővári Károly, aki élére állt a szakosztálynak, nemcsak a sportvezető, hanem az edző, a szervező, az irányító, de a nevelő szerepében is maradandót alkotott az évek során, s 1978-ban bekövetkezett haláláig neve egyet jelentett az Előre vitorlás szakosztályának működésével. Sőt, halála után is, hiszen a versenyzők nem feledkeztek és feledkeznek meg a sportemberről: személye előtt tisztelegve 1979 óta évente megrendezik a Kővári Károly emlékversenyt.

A kezdeti évek után nem sokkal már sikeresen működő vitorlás csapatot mondhatott magáénak a BKV hiszen 1953-ban már országos bajnokságot nyert a sárga-kék színekben hajózó Szabó-Szokolay páros. Gyakorlatilag ezekben az években lett a magyar vitorlássport meghatározó egyesülete az Előre, s ezt a pozícióját - bátran kijelenthetjük - a mai napig megtartotta. A hazai szereplés mellett a nemzetközi porondon is helyt álltak a vitorlások, Schőmer András jegyzi a szakosztály első Európa-bajnoki szereplését, és őt sok társa követi a legnagyobb világversenyeken, ideértve az olimpiai játékokat is. 1992-ben dr. Galgóczy Tamás révén már szenior világbajnoka is volt a klubnak.

Számos nagy sportember hajózott a BKV-nál a több mint öt évtized alatt, például Haán András, aki a hetvenes években a finn dingi hajóosztály egyeduralkodója volt és elmondhatta magáról, hogy 1971-től - egy év megszakítással - tízszer nyert bajnokságot úgy, hogy közben a magánéletben is sikeresen teljesített: elvégezte az orvosi egyetemet. De kiemelhetjük a Litkey testvéreket, Balázst és Bencét is, akik repülő hollandiban voltak magyar bajnokok. (Litkey Balázs a müncheni olimpiára is kijutott, Izsák Szabolccsal az oldalán).

A szakosztály versenyzői az olimpiák állandó résztvevői lettek az utóbbi évtizedekben. Pompás eredmény. hogy az 1988-as szöuli seregszemle óta nem akad olyan olimpia, amelyen ne vettek volna részt BKV s vitorlások. Ez bizony nem kis teljesítmény, ha azt nézzük, hogy a világ legnagyobb sporteseményéről van szó.